Frontale fibroserende alopecia bij vrouwen

Alopecia is een haaraandoening waarbij een persoon gedeeltelijk kaal wordt. Alopecia is er in diverse varianten zoals Alopecia Areata, Alopecia totalis of Alopecia universalis. Een minder bekende vorm van Alopecia is frontale fibroserende alopecia.

Deze vorm van Alopecia komt vrijwel alleen voor bij postmenopauzale vrouwen boven de leeftijd van 50 jaar. Deze vorm van haaruitval is niet zeldzaam en wordt sinds de laatste jaren steeds vaker door dermatologen gezien.

Wat is frontale fibroserende alopecia

Fibroserende Alopecia ook wel Alopecia frontalis of frontale fibroserende alopecia (FFA) genoemd komt regelmatig bij vrouwen voor en is een zeer vervelende aandoening omdat het de zo zichtbare voorlijn van het haar aantast!

De Precieze oorzaak van frontale fibroserende alopecia is niet bekend maar er wordt vermoed dat deze vorm van alopecia een auto-immuun aandoening is. Het lichaam ziet de haarcel als vreemd en valt het aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de haarfollikel en sterft het haarzakje af door littekenweefsel. Het kenmerkt zich als een ontsteking van de haarzakjes op de huid. Deze haarzakjes zijn dan vurig rood.

Wat verder opvalt is dat deze vorm van Alopecia alleen de voorlijn van het haar aandoet en dan stopt. De oorzaak hiervoor is tot op heden onbekend. Doordat de haarzakjes afsterven komt het haar helaas niet meer terug.

Hoe ziet frontale fibroserende alopecia eruit?

Frontale fibroserende alopecia wordt gekenmerkt door een symmetrische band van haarverlies aan de voorste haarlijn en aan de zijkanten van de hoofdhuid. Daarnaast kan het ook achter de oren en in de nek beginnen. Klassiek voor FFA is het geheel of gedeeltelijk uitvallen van wenkbrauwhaartjes, soms is dit zelfs het eerste symptoom.

Heel vaak zijn er rond de basis van de aangetaste haren kleine rode ontstekingshaardje en hyperkeratose te zien. Het haarverlies is permanent, ook na het tot rust komen van de ontsteking zullen de haren niet terug groeien omdat de haarzakjes afsterven en er littekenvorming plaatsvindt.

Wat te doen tegen frontale fibroserende alopecia

Frontale fibroserende alopecia is buitengewoon hardnekkige vorm van Alopecia en reageert matig op behandelingen. Oplossingen zijn er natuurlijk wel en wat de beste is, is per persoon verschillend Het is afhankelijk van het haar en de ernst van de alopecia. Een sterke corticosteroïdlotion kan het ontstekingsproces soms wat afremmen en de haaruitval vertragen. Behandelingen met ontstekingsremmende antibiotica en anti-malaria middelen (hydroxychloroquine) worden ook regelmatig voorgeschreven maar de resultaten zijn wisselend en de geneesmiddelen kunnen vervelende bijwerkingen geven.

Haarhuis van Tongeren heeft meerdere klanten met frontale fibroserende alopecia en we maken voor iedereen persoonlijk plan.

Denkt u last te hebben van frontale fibroserende alopecia en wilt u dat een echte haarspecialist naar uw hoofdhuid en haar kijkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Tijdens een kosteloos adviesgesprek kijken wij naar de ernst van de alopecia en wat wij voor u kunnen betekenen.